31 Mayıs 2011 Salı

Ahmet Tufan Şentürk; Haber ve Biyografi

 Üçüncü, Ahmet Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülleri Törenle Sahiplerine verildi.
                ANKARA (Ece Ajans) Türk şiirinin beş yıldızlı çınarı, 09 Mayıs 2005 tarihinde kaybettiğimiz, şair Ahmet Tufan Şentürk adına düzenlenen ve 2010 yılın ait olan ödüller 28 Mayıs 2011 tarihinde Ankara’da kısa adı İLESAM olan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Genel Merkezinde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
            Program, Dr. Şemsettin Küzeci’nin açış konuşması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.
            İLESAM yönetim kurulu adına konuşan Cemal Tuzcuoğulları, Ahmet Tufan Şentürk’ün Türk edebiyatına önemli hizmetlerinin olduğunu, adına verilen ödüllerin sahiplerini kutladığını ifade etti.
            Ahmet Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülleri Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr İsa Kayacan; Seçici kurulun çalışmalarından, ödül gerekçesinden söz ettikten sonra;
            Birincilik ödülü alan, Mehmet Nuri Parmaksız, İkincilik ödülü alan Vedat Fidanboy, Üçüncülük ödülü alan Mehmet Ali Kalkan, Seçici Kurul özel ödülü alanlar; Rasim Köroğlu, Harun Yiğit, Dr. Şemsettin Küzeci, Ali Gözütok, Onur Ödülü alanlar; Güzide Gülpınar Taranoğlu, Prof. Dr Elçin İskenderzade( Azerbaycan), Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Dr. Osman Oktay, Ahmet Sevgi hakkında ayrı ayrı ödüle layık görülen çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
            Kayacan; ustalara saygı çerçevesinde rahmetli Ahmet Tufan Şentürk’e karşı vefa borçlarını ödemeye çalıştıklarını anlattı. Ahmet Tufan Şentürk’ün biyografisini Dr. Şemsettin Küzeci’nin hazırladığı sunum eşliğinde takdim edildi. Daha sonra ünlü Tiyatro sanatçısı ve şair Semih Sergen’in sesinden “İnsanlık şarkısı” ile “Arkamdan 1” adlı şiirleri, katılımcılara Ahmet Tufan Şentük’ün albümünden bazı fotoğraflar eşliliğinde sunuldu.
            Programın ödül töreni bölümüne geçilerek, ödül alanların yanı sıra, katkıları nedeniyle Anayurt Gazetesi İmtiyaz Sahibi Naci Alan’a da plâket verildi.
            Programın sonunda Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. İsa Kayacan ve Genel Koordinatör Mustafa Ceylan birer teşekkür konuşması yaptıktan sonra, çekilen toplu fotoğraflarla ödül töreninin ölümsüzleştirilmesi sağlanmış oldu.
            TAKDİR VE TEŞEKKÜR BELGESİ:
            Sayın İsa Kayacan; İLESAM’ın değerli üyesi, şiirimizin ustalarından, rahmetli Sayın “Ahmet Tufan Şentürk; Türk Şiirine Hizmet Ödülü” çalışmalarınızdan dolayı, takdir ve teşekkürlerimizi sunar, sağlık ve başarılarınızın devamını dilerim. (Mehmet Nuri Parmaksız, İLESAM Genel Başkanı, 28 Mayıs 2011)
 AHMET TUFAN ŞENTÜRK’ÜN ÖZGEÇMİŞİ
Nüfus cüzdanında doğum tarihi 1924 olarak görünüyor. Gerçek doğum yılının 1916- 1918 olduğu ifade ediliyor. Ahmet Tufan Şentürk, Konya- Ermenek ilçesine bağlı Esentepe (eski adı Lâmos) köyünde Fatıma ve Battaloğlu Gök Ali’nin yedi çocuğundan beşincisi olarak doğdu. 12-13 yaşlarında anne ve babasını kaybetti.
İlkokulun üçüncü sınıfına kadar olan bölümü bir yılda Ankara’da Solfasol’da, öteki bölümünü Ermenek kasabasında tamamlayarak, Ankara’ya dönen, amelelik, otel kâtipliği, garsonluk yapan Ahmet Tufan Şentürk, Bilecik Ortaokulunda okudu, İstanbul Haydarpaşa Lisesinde yatılı olarak öğrenimini tamamladı.
Ankara Hukuk Fakültesine kaydolan Şentürk, 2 nci sınıfına geçtiği Hukuk Fakültesine devam edemedi. Askerliğini yedek Subay olarak, Zonguldak, Çaycuma ilçesi Askerlik Şubesinde tamamlayan, 1948 yılında Ankara Valiliği Özel İdare Müdürlüğünde memuriyete adım atan, bu yıllarda yazmaya başlayan, 1950 Mart ayında yayına giren “Hisar” Dergisinin yazı kadrosunda yer alan Ahmet Tufan Şentürk, 25 Mart 1959 tarihinde Numune Hastanesinde görevli Hemşire Fahriye Gökçen’le evlendi.
Ankara Valiliği, Özel İdaresinde, Şeflik, Emlak ve İstimlâk Müdürlüğü yapan Ahmet Tufan Şentürk, 1975 yılında kendi isteğiyle emekli oldu.  Eşinin 03 Aralık 1976 tarihinde astım ve kalp yetmezliğinden vefatıyla yıkıldı.
Ahmet Tufan Şentürk’ün adı 1998 yılında köyü Esentep’nin bağlı olduğu Sarıveliler ilçesinde bir ilköğretim okuluna ve 2000 yılında evindeki kitap ve dergilerini bağışladığı Sarıveliler İlçe Halk Kütüphanesine, 2004 yılında da doğum yeri olan Esentepe köyündeki en işlek ana yollardan birisine de Ahmet Tufan Şentürk caddesi adı verildi.
Edebiyatımızda şair olarak tanınan Ahmet Tufan Şentürk’ün denemeleri, araştırmaları şiirdeki kadar kalem güçlülüğünü ortaya koydu. Kitap eleştirisi, röportaj, anı türlerindeki yazılarıyla dikkat çeken, sürekli basın kartı sahibi olan Ahmet Tufan Şentürk, Ortadoğu, Vakit, Anayurt ve Tasvir Gazeteleri başta olmak üzere, onlarca dergi ve gazetede yazdı.
Yurt içinde yüzlerce etkinliğe katılan, yurtdışında ülkemizi pek çok kez temsil eden Ahmet Tufan Şentürk’ün, bazıları Kültür Bakanlığı ve Anayurt gazetesi yayınları arasında olmak üzere 16 ayrı kitabı yayınlandı. Ahmet Tufan Şentürk’ün şiirleri Makedonya’da Türkçe eğitim gören 8. sınıf öğrencileri için Zerin Abaz’ın hazırladığı “Okuma Kitabı” nda yer aldı.
Hakkında, İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Güngör Özmen, H. Rıdvan Çongur, Mustafa Ceylan, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Özkan Gönlüm, Yahya Akengin, İsa Kayacan başta olmak üzere, pek çok imza sahibi kitap yazdı. Hakkında, Dilek Sürücü mezuniyet tezi, öğretmen Tülay Ayaz tez hazırladı.
Yüzlerce ödülü bulunan, bunlar arasında; Karaman Valiliğiyle TDK’nın Türkçe’yi en iyi kullanan Şair Ödülü, Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü, TFAK’nın Türk Kültürüne Hizmet Ödülü, İLESAM Hizmet Şeref Ödülü, Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği’nin Türk Dünyası Hizmet Ödülü, bulunan Ahmet Tufan Şentürk, 09 Mayıs 2005 tarihinde saat 14.30’da Ankara’da vefat etti.
10 Mayıs 2005 tarihinde Ankara Hacı Bayram Camiinde kılınan öğle namazının ardından, doğum yeri olan Karaman-Sarıveliler ilçesi, Esentepe köyünde aynı gün saat 20.30’da toprağa verildi. ***
Burdur’dan Kültür Yağmuru İsa Kayacan’ı Islattı
Dr. Şemsettin KÜZECİ
Burdur’un yetiştirdiği nadir şahsiyetlerden biri olan gazeteci, araştırmacı ve yazar Prof. Dr. İsa Kayacan’ın yeni eseri “Burdur’dan Kültür Yağmuru” Burdur Belediyesi kültür yayını olarak Nisan 2011 tarihinde Burdur’da basıldı. 432 sayfadan oluşan bu dev eser hakkında kültür ve sanata önem veren Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya kitabın önsözünde:
“Burdur ve Burdurlunun gururu, hemşerimiz araştırmacı, gazeteci- yazar İsa Kayacan’ın Eylül 2005’te Belediyemizin kültür yayınları arasında yayınlanana ‘Şiirlerle Burdur’ kitabı büyük ilgi gördü ve Burdur’umuzun tanıtımında önemli katkılarda bulundu. ‘Burdur’dan Kültür Yağmuru’ eserinde de Burdur ve Burdurluyu, içindeki satırlarla yeni bir tanıtım görevi yapacağı inancımı belirterek, yeni yayınlarda buluşmak ümidiyle” diyerek İsa Kayacan’a teşekkür ve minnettarlığını sunuyor.
Kitap da, Burdur’un ismi, önsöz, sunuş-1 ve 2 ‘den sonra kısa bir anlatımla Burdur hakkında bilgi veriliyor. 16 bölümden oluşan kitap, Burdur’un derin ve köklü bir kültüre sahip olduğunun büyük bir kanıtıdır. Burdurlunun, edebiyatın önemli bir dalı olan şiir hayatının bölünmez bir parçası niteliğinde olduğunu görüyoruz. Türk siyasetinin bariz isimleri, devlet adamları, belediye başkanları, ün yapmış usta sanatçıları, yazarları, şairleri vs. aydın yetiştiren Burdur’un bu özelliği diğer illerden Burdur’u farklı kılan önemli bir faktördür.
Kitabın yazarı Prof. Dr. İsa Kayacan sunuş yazısının bir yerinde; “Şiirlerle Burdur kitabımda iki bölümde, Burdurlu 26, Burdurlu olmayan 18 şairin toplam 44 şiir yer almıştı. Elinizdeki kitapta yukarıda belirttiğimiz 44 şairin şiirlerinden (ikisi hariç) almadık. Yeni araştırmalarımla, bana ulaşan yeni Burdur şiirlerinin kitapta yer aldığını göreceksiniz” diyor.
Bu eser; Anadolu Basının İmparatoru İsa Kayacan hocamızın hizmetlerine büyük bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Gittikçe de yükü ağırlaşan Kayacan Üstadımızın Kültür Yağmuru ile ıslanacağının farkındayız, ama “hocamızı ıslatamaz ne yağmur ne dolu, kendisi tepeden tırnağa kadar büyük bir Anadolu”…
Kitabın 197. Sayfasında şari Cahit Yargıcı tarafından Kayacan’a ithaf edilen bu şiir’de Kayacan nasıl anlatılıyor, bakalım:
Sen artık kitaplardan taşmışsın.
Dağları,taşları,                                                                                                                   Ovaları,yamaçları,                                                                                                 
Denizleri geçmişsin
Sen yeryüzünün
Karacaoğlan’ı, Pir Sultan’ı
Âşık Kerem’i, Âşık Veysel’i
Mevlâna’sı olmuşsun
Prof. Dr. İsa Kayacan’ı tebrik eder, Burdur Belediye Başkanına da, bu eseri Belediyenin Kültür Yayınları arasında basması için de teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
            “BURDUR’DAN KÜLTÜR YAĞMURU” KİTAB’I ÜZERİNE
            İsa Kayacan Hocamızı ıslatamaz,
            Ne yağmur, ne dolu.
            Kendisi,
            Tepeden tırnağa kadar,
            Büyük bir Anadolu…
            Dr. Şemsettin KÜZECİ (Ankara, 30.05.2011)
            Not: İsa Kayacan’a yazılan 270. şiir, yazan; 143. Şair…
İLEV’den: Meslekte 50 Yıl Onur Günü 2011
Prof. Dr. İSA KAYACAN
            Ankara Üniversitesi, Ankara İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı (İLEV’in) 9 yıldır düzenlediği “Meslekte 50 yıl Onur Günü” çok sevdiğim ve etkilendiğim bir sloganla, anlatımla, vefa dolu bir cümleyle sürüyor. Bu slogan veya cümle:
            -“Bir mesleğin varoluşunun birinci koşulu, ustaların varlığıdır”.. Bu cümlenin içinde, vefa var, sevgi var, kadirbilirlik var.. var… var. İletişimliler Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı, sevdiğim, takdir ettiğim bir isim ve imza olan Haldun Cezayirlioğlu ve arkadaşları, iletişimin kuralları içinde yetiştikleri, ustalarına saygı duydukları için, hep güzel çalışmaların altına, kalıcı hizmetlerin altına imza atıyorlar.
            Bunlardan bir yenisini 27 Mayıs 2011 tarihinde, saat 17.00’de, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi Konferans Salonunda (Cebeci- Ankara) yeniden yaşadık.
            Bu satırların yazarı İsa Kayacan olarak, 22 gazeteci ve sinemacıyla birlikte, Meslekte 50 Yıl Onur Günü Katılımcıları arasında 2006 yılında yeralmış ve o mutluluğu yaşamıştım. 9 ncu Meslekte Onur Günü katılımcıları, ödüllerini alırken de aynı salonda bulunmanın, tanıdığım meslektaşlarımın, ustalarımın, sevinçlerini, gururlarını paylaşmanın huzurunu yeniden yaşadım. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü İletişim Fakültesi Dekanlığı’nın şahsında, İLEV Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Cezayirlioğlu ve çalışma arkadaşlarını bir kez daha kutluyorum efendim.
            Meslekte 50 Yıl Onur Günü 2011’in açılış konuşmasını yapan, Haldun Cezayirlioğlu’nun çok anlamlı, dikkat çekici ve üzerinde durulması gereken cümleleri vardı. Bunlardan:
            1- Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı tarafından organize edilen, Meslekte 50 yıl Onur Günü, İletişim alanına giren mesleklerin kökleşmesine, yaygınlaşmasına  katkıda bulunanlara yıllar sonra da olsa vefa borcunu ödemek amacıyla düzenlenen bir kutlama günüdür.
            2- Bizler bu etkinlikle “ustalarımızla” duyduğumuz gururu ve onuru bu ortamda paylaşırken, diğer yandan da geleceğin ustaları olacağına inandığımız öğrencilerimizi de bu ortamda birlikte buluşturmanın sevincini yaşamaktayız.
Gerçekten bu anlamlı günde, ustalara onun belgeleri verilirken, İletişim Fakültesi öğrencilerine değişik dallarda “öğrenci emek ödülleri”de veriliyor. Doğru ve yerinde bir değerlendirme örneği sergileniyor. Yarının ustaları gençlerimizin de ödüllendirilmeleri, alkışlanmaları gerekiyor, bu yapılıyor. Tebrikler.
            Meslekte 50 Yıl Onur Günü katılımcıları- 2011’de ödül alan ustaların sıralanışı da şöyle karışımıza çıkıyor efendim:
            - Ahmet Okay Göcer (1942), Ali Kurna (1925), Ender Teker (1941), Erden Güley (1943), Erdoğan Bidav (1938), Ferdi Merter (1939), Feridun Evrensel (1931), Garbis Keşişoğlu (1936), Gürel Seydialioğlu (1940), Hakkı İhsan Sayın (1922), İbrahim Dinçer (1939), Kunt Tulgar (1948), Levent Çakır (1950), M.Erol Ağakay (1939), Nazif Taştepe (1936), Nuri Alço (1961), Oktay Ekşi (1932), R.Necati Akgün (1925), Rahmi Pala (1940), Serdar Gökhan (1979), Şahin Koçak (1939), Şahin Koçak  (1939), Şekip Gümüşkanatlı (1942), Ümit Gürtuna (1943) Yılmaz Terzioğlu (1939), Yusuf Küçüköner (1944)..

Hiç yorum yok: