16 Mayıs 2011 Pazartesi


Simav 16. Eynal Kaplıcaları Şairler Şöleni değerlendirmesi
Prof. Dr. İSA KAYACAN
             Ülkemizin pek çok kentinde (yerleşim biriminde- yerinde) şairler şöleni düzenleniyor. Çağrılanların sayısı, 100, 150 hatta 200 rakamlarının üstüne bile çıkıyor. Burada, şiirimizin, edebiyatımızın genel durumu konuşulmuyor, şiirimizle ilgili iki kelime- laf edilmiyor.. Geliniyor, bir curcuna içinde “herkes birer şiir okusun” diye yapılıyor ki, birileriyle (yarışmak) için, “her şey bedava” sloganıyla yola çıkan, sanat ve edebiyatımızın, şiirimizin köküne kibrit suyu dökenlere bile rastlanıyor.
            Kütahya ilimize bağlı, Simav ilçemizde 16 yıldır şairler Şöleni düzenleniyor. Bu şölenin 13’ü Osman Karaarslan arkadaşımız tarafından gerçekleştirildi, yani şairler şöleni binasının sağlam temelleri üzerine 13 kat çıkılarak, bu şölenlerin düzenlenmesi sanat ve edebiyat sevgisiyle, Simav sevgisiyle bütünleştirilerek, Simav Belediyesi bünyesine alındı. 14,15 ve 16.Simav Şairler Şöleni Simav Belediyemizce düzenlendi.
Simav 16. Eynal Kaplıcaları Şairler Şöleni, Simav Belediye Başkanlığı sorumluluğu ve ev sahipliğinde, İLESAM Genel Merkezi’nin katkılarıyla 13, 14,15 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirildi.
            Bu şölen, değişik yerlerde düzenlenenlerden farklıydı. Katılma oranı yüksek değildi. Simav ve Kütahya’dan katılanlar dışındakilerin sayısı 40 dolayındaydı. Simav Belediyesi, bir devlet kuruluşu ciddiyetiyle, katılımcıların tespitinden, çağrılmalarına, davetiyelerin gönderilmesine, program süresince, program tarihi saat, mekân, etkinlik yeri görevli Belediye kuruluşları teker teker önceden belirtilerek program akışı sağlandı. Programların gerçekleştirildiği yerlere tahsis edilen görevli ve Belediye otobüsleri aksaksız hizmet vererek, şölenin düzenli ve başarılı geçmesi için özen gösterildiği hissedildi, görüldü.
            En büyük gezginimiz olan Evliya Çelebi’nin Simav yöresini 1671 yılında gelerek intibalarını ünlü seyahatnamesinde;, “Dünya’da ve Anadolu’da birçok kaplıca gezdim, gördüm amma Simav Kaplıcaları gibisini görmedim, böylesi yeryüzünde yoktur” dediğini Simav Eynal Kaplıcalarının 1934 yılından itibaren Simav Belediyesince işletilmeye başlandığını hatırlattıktan, “Yerden fışkıran sağlık Simav Belediyesi Eynal Kaplıcaları” sloganını da satırlarımız arasında yer verdikten sonra, Simav 16.Eynal Kaplıcaları Şairler Şölenine dönelim:
            Şairlerin kürsüye çağrılışlarının bir düzen ve kıdem sırasına göre yapılması noktasından hareketle bazı gerçeklerin, kişilerin unutkanlık (!) anlayışları ve alışkanlığına bırakılamayacağını belirterek, söz konusu şölene katılanların isimleri üzerine şöyle bir göz atalım. Bunlar; Mehmet Nuri Parmaksız, Pehlivan Uzun, Mustafa Firengiz, İsmer Bora Binatlı, Abdullah Satoğlu, İsa Kayacan, Vedat Fidanboy, Murat Duman, İbrahim İmer, Gülten Ertürk, Durak Duran Düz, Ergün Veren, İsmail Tunç, Bahattin Karagöz, Necmettin Selçuk, Mustafa Ayvalı, Şemsettin Ağar, Abdülkadir Güler, Şükrü Öksüz, Temel Şahin (Aşık Turabi),
            Faruk Anbarcıoğlu, Emin Zeybek, Serdar Öncül, Yunus Kara, İbrahim Şaşma, Nedim Saatçioğlu, Yıldırım Katrancı, Pınar Atay, Halil Gürkan, Saadettin Kaplan, Yusuf Bilge, Şevki Dinçal, Engin Çır, Şerife Çınar, Yalçın Benlican, Alaeddin İkican, Esat Anık, Ö.Gülay Atacan, Hasan Akar, Sevil Mısırlıoğlu, İsa Kahraman, Kadir Güven, Osman Karaarslan, Asım Kısbet, Celal Oymak, şeklinde sıralandı.
Simav 16.Eynal Kaplıcaları Şairler Şöleni’nin gerçekleşmesinde emeği geçenler, yorulanlar var. Burada, Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürü Mustafa Teneke başta olmak üzere, Ayşen Güzel, Esra Acaroğlu, Nezahat Mencik, Seda Karaince tebrik edilmeli, alkışlanmalıdırlar. Öyle yapıyor, tebriklerimi sunuyorum efendim.
            Teşekkür Belgesi: Simav 16.Eynal Kaplıcaları Şairler Şöleni… Sayın İsa Kayacan; 13-14-15 Mayıs 2011 tarihleri arasında geleneksel olarak düzenlenen “Simav 16.Eynal Kaplıcaları Şairler Şöleni”ne  katkılarından dolayı teşekkür ederiz (Kasım Karahan, Belediye Başkanı).

Hiç yorum yok: