2 Haziran 2014 Pazartesi

Burdur Valilerinin görev sürelerinin azlığı üzüntüyle karşılanıyor...

Burdur Valilerinin görev sürelerinin azlığı üzüntüyle karşılanıyor!..
Prof. Dr. İSA KAYACAN
            İllerimizde görev yapan Valilerimizin göreve başlayışları, görevden ayrılışları, illerimizde yaşayanlar tarafından yakından izleniyor. Bir Valinin atandığı il bütünlüğü hakkında bilgi edinebilmesi yakından tanıyabilmesi, öyle birkaç günde,birkaç ayda mümkün olmuyor.
            Bir Vali göreve başlıyor, kısa süre sonra ya merkeze alınıyor, ya da başka bir il’e atanıyor. Valilerin bir ilde başarılı olup olmadıklarını kim veya kimler değerlendiriyor? Merkezden gidip, il halkı arasında anket mi düzenleniyor? İl merkezindeki değişik kuruluşların yöneticileri Valilerin hizmetlerini mi değerlendiriyorlar? İşin içine siyaset girip, siyasi açıdan bakılarak, Ankara’ya raporlar mı gönderiliyor,götürülüyor?Buna benzer pek çok nedenler sıralanabiliyor,Valilerin görev yerlerinin sık sık değiştirilmesiyle ilgili  karşılaşmalarda.
            BURDUR VALİLERİ
            Burdur ilimizde görev yapan Valilerin görev süreleri,Cumhuriyet tarihinden bu yana bir ortalama ile bakıldığında,Valilerin ortalama görev süresi 2 yılın altında görünüyor..Burdur Valilerinin göreve başlayış ve görevden ayrılış tarihleriyle ilgili bilgiler,yayınladığım,Burdur  Hatırlamaları,Burdur’dan Kültür Yağmuru ve Burdur’un Saz ve Söz Ustaları(2) adlı kitaplarımda 1921 yılı ve ilk Vali esas alınarak yer verildiğini biliyoruz.
            Burdur’un ilk Valisi Ali Suat Bey 1921-1922 yıllarında, Sefa Bey 1923 yılında, Faik Üstün 1924 yılında görev yaparken, Celal Bey 1925-1928 yıllarında Burdur Valisi olarak görev yapıyor. Sonra  Valilerin isimleri sıralaması ve görev tarihleri  sürüp gidiyor.
            İki binli yıllara geldiğimizde;
            Kadir Koçdemir 
            (09 Ağustos 2000-06 Şubat 2003),
M. Rasih Özbek 
            (10 Şubat 2003-18 Aralık 2003)                              (05 Haziran 2006-08 Mayıs 2008),
Can Direkçi 
            (22 Aralık 2003-02 Haziran 2006),
İbrahim Özçimen 
            (12 Mayıs 2008-11 Mayıs 2010),
Süleyman Tapsız 
            (01 Haziran 2010-10 Ağustos 2012),
Nurettin Yılmaz (24 Ağustos 2012-23 Mayıs 2014 tarihli Valiler Kararnamesiyle merkeze alındı); Burdur’da 2001-2003 yılları arasında Vali Yardımcısı olarak görev yapan ve Avcılar Kaymakamı olan Hasan Kürklü 23 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Valiler Kararnamesiyle Burdur valiliğine atandı.
            Burdur ilimiz merkezinde günlük yayınlanan “Yenigün” Gazetesinde yer alan, Burdur’da görev yapan Valilerin görev süreleriyle ilgili araştırmaya göre; 11 yıllık AK Parti iktidarı döneminde Burdur’a yedinci Vali atanmış oldu. Bu 11 yılda Burdur’da görev yapan Valilerin ortalama görev süreleri 1 yıl 8 ay gibi bir sonuç ortaya koyuyor. Bu araştırmalar, Cumhuriyet tarihi boyunca Burdur’da görev yapan tüm Valilerin ortalama görev süresine eşit görünüyor.
            Valilerin böyle kısa sürelerde, Burdur’a veya alındıkları illere ne kadar yararlı olabildiklerini düşünmek ve sonuçta verimliliğe yönelik hizmet beklemek, hayalden öte gidemiyor.Biliyor ve yakından izliyoruz ki,Burdur’da görev yapan Valilerin şu veya bu gerekçelerle,Burdur’a alışamadan,vatandaşla yeterince tanışıp kaynaşamadan,Burdur’un bütünlüğünü tanıyamadan görevden alınmaları, Burdur’daki kamu kuruluşlarıyla, toplumsal kuruluş yöneticilerinin ve Burdur halkının,kırgınlıklarını ve üzüntülerini artırmaktadır. 

Hiç yorum yok: