3 Kasım 2014 Pazartesi

DENİZLİ ‘DE EGAY-DER VARDI; Ünal Şöhret Dirlik // İSA KAYACAN "ECE" HABER AJANSI, 03 KASIM 2014

DENİZLİ ‘DE EGAY-DER VARDI...
Ünal Şöhret Dirlik
Fethiye’ye en yakın alış-veriş merkezlerinin bulunduğu il Denizli’dir.Bu çok eskilerden beri sürmektedir. Osmanlı devrinde; Fethiye-İncirköy-Karaca Nif-Tuzla Beli(1440 m.)-Karabayır-Değne- Mınak-Sarıkavak-Kolak-Alcı-Kelekçi-Akalan-Acıpayam-Kızılhisar-Kazıkbeli-Cankurtaran yolu izlenerek ulaşılabilirmiş bu güzel ve hareketli kente.O zamanlarda Fethiye’den İzmir’e kara yoluyla gitmek çok meşakkatli olduğu için pek tercih edilmezmiş. Deniz yoluyla doğrudan İzmir’e giderlermiş tüccarlar ve yolcular.Ama alış-veriş için mutlaka Denizli tercih edilirmiş. Yol üzerindeki köy odaları, sevecen köylü ve kasabalılar, asayiş bakımından da iyi olan bu yolu seçmişler eskiler.
Şimdi İzmir’e doğru gidilen o ünlü deniz yolculukları yok artık.Haftada bir Fethiye’ye Uğrayan İskenderun’a doğru giden ve İzmir’e doğru giden vapurlar işlemez oldu. Oysa çok rahat olurdu vapur yolculukları. Şimdi İzmir’e de, Antalya’ya da, Denizli’ye de, Burdur’a da belli saatlerde orta boy minibüsler kalkıyor Fethiye Otobüs garajından.Denizli’ye Çameli üzerinden, Çavdır üzerinden ve Dirmil üzerinden gidilebiliyor.Görmediğiniz köyler, kasabalar ve gizemli manzaralar var yol üzerlerinde.
Üyesi bulunduğum Eğeli Araştırmacılar ve yazarlar Birliği (EGAY-DER)nin iki yıldan beri düzenlediği sempozyumların ikincisine katılmak üzere Fethiye’den 11.30’da kalkan ve Çameli üzerinden Denizli’ye ulaşan vasıtayı tercih ettik. Bu tercihin bir sebebi de Üzümlü’den sonra yol dolanı dolanı İncirköy’ün üstünden Arpacık’a(Nif) aşar gider de ondan.Hani yol İncirköy’ün üstünden geçsin de; “şöyle bir havasını koklayalım” dedik. Neden çoğul kullandım biliyor musunuz? Yanımda Dalaman’da eğleşen bir İncirköylü şair daha var, o da Egay-Der üyesi Birdal Can Tüfekçi. Denizli Garajında matbaacı Şair Mithat Makal’ın  oğlu Bilal  Makal karşıladı bizi. Biz Köy Hizmetleri Misafirhanesi’ne gitmek istedikse de Bilal bizi bayram yeri’ndeki İzmirlioğlu İşhanı’na, babasının yazıhanesine götürdü. En son “Denizli Atasözleri ve Deyimleri”ni yayınlayan Mithat Makal’ın ofisinde yorgunluk çaylarımızı yudumlarken epey sohbet ettik. Kitaplığındaki “Tahir Kutsi Makal” ve “Ünal Şöhret Dirlik” bölümlerini inceledik, eskilerden ve iki yıl önce kaybettiğimiz Tahir Kutsi Makal’dan söz ettik. Akşam yemeğini beraber yedik, bize çok güzel bir mekanda alabalık ziyafeti çekti. Geç saatlerde misafirhaneye getirdi bizi. Ben 106 numaralı odada kaldım. Yanımdaki yataklara iki arkadaş daha gelecekti, gelmediler. Yanımdaki odada Erdoğan Ünver ve Abdullah satoğlu ve bir ileri de İrfan Ünver Nasrattınoğlu kalacak. O Afyon’dan geç saatlerde çıkmış.12.00’den sonra kapıyı kilitledim ve deliksiz bir uyku uyudum.
Sabah 07.30’da Denizli Belediyesi’nin bize tahsisi ettiği otobüsle kahvaltıya gittik. Oradan da Oda Tiyatrosu’na. Orada EGAY-DER yöneticilerinin tamamı hazır ve nazırdı. Sıcak bir “Hoş geldin” safhasından sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile sempozyum başladı. Sunucu Denizli Merkezdeki yönetim Kurulu üyemiz Sadık Dağdeviren’di. Açış konuşmasını EGAY-DER Kurucularından genel Başkan Şükrü Tekin Kaptan yaptı. Ardından konuşan Denizli Vali vekili Mehmet Büyükbaş, daha sonra Belediye Başkan vekili Fahrettin Ulusoy, davetlilere hoş geldin dediler. Âşık Şemsettin Kubat sahneye davet edildi. Ünlü ozan sazının tellerine vurdu; bakalım neler dedi:
“Coştu sazda tellerimiz
Sayın Vali vekilimiz,
Şiirlerle İllerimiz,
Bu şölene hoş geldiniz.
*****
Saygı, sevgi kuşağından,
Kardeşlik, dostluk bağından,
Yurdun dört bucağından,
Şairlerimiz hoş geldiniz.
****
Bizde yer yok ikiliğe
El ele verdik birliğe,
Can kurban böyle dirliğe,
Şairlerimiz hoş geldiniz.
****
Dostlar size doyamıyorum,
Sözüm çoktur diyemiyorum,
İsim isim sayamıyorum,
Teker teker hoş geldiniz.
****
Yoksul Derviş hoşça kelam,
Haktan gelir bize ilham,
Hepinize saygı selam,
Basın-yayın hoş geldiniz.
****
Deyip bitirdi ve Oda Tiyatrosu’nu dolduran dinleyicilerden ve sempozyuma katılan yazar ve şairlerden büyük alkış aldı.
Daha sonra sempozyum oturumları başladı. I.Oturumu Eski TRT Genel Müdürü Kerim Aydın Erdem yönetti. İlk konuşmacı *Başbakanlık Halkla İlişkiler Müşaviri İsa Kayacan’dı. Şiirlerle Burdur’u tanıttı. Burdur için kendi yazdığı şiirlerden örnekler okudu.
*Balkan yazarlar Birliği Başkanı, Şair-Yazar Osman Baymak;Yugoslavya-Kosova’da Türk Şiiri konulu ilginç bildirisini sundu. *Denizli’den Araştırmacı yazar Nurettin Aksakal;: Şiirleriyle Denizli’yi Aydınlatanlar- Üzüm Dedesi –Hulusi Efendi’nin şiir dilini anlattı.
II. Oturumu EGAY-DER Genel başkanı Şükrü Tekin Kaptan yönetti:
*Abdullah Satoğlu (Şair-yazar, Kayseri) illerimiz ve Şiirlerimiz bildirisini sundu.
*Abdülkadir Güler(Araştırmacı-yazar, Şair-Söke):Şiirleriyle Aydın’a gönül veren şairlerimiz konulu bildirisinde Aydın’la ilgili güzel şiirler sundu.
*Hukukçu Yazar Cihan Baykara: Acıpayam Kaymakamı Şair Eşrefle ilgili çalışmasını sundu.Eşref’in nükteleri salonun sıcaklığını unutturup tatlı gülümsemeler ve serinlik getirdi.
*Araştırmacı Yazar Muharrem Bayar: “Şiirlerimizde Gül Motifi” konulu bildirisini sundu.
III. Oturumu Folklor Araştırmaları Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu yönetti:Bu bölümde:
*Meryem Arslan(Eğitimci-Yazar) Halk Şiirinde Ana Motifi konulu bildirisini sundu. Ana konusu hepimizi ilgilendirdiği için alkış topladı.
*Egay-Der Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Dağdeviren de şiirimizde Denizli konulu bildirisini sundu. Bu bildiride tanıdık şairleri de rahmetle anımsadık.Tahir Kutsi Makal’ın “Burası Denizli’dir / Kızları saz benizlidir” Dizeleri okunur da Tahir hatırlanmaz mı?
*Şair Yusuf Çıldır “XVI. Yüzyılda Pir Sultan Abdal’ın Bilinmeyen Yönleri” bildirisini başarı ile sundu.
*Şemsettin Kubat (Âşık Yoksul Derviş)Ankara,Bursa ve Malatya illerimiz üzerine söylenmiş şiirleri dile getirdi.
* Son olarak Ünal Şöhret Dirlik –(Şair Yazar-Muğla)Muğlalı şairlerin Muğla Şiirlerini içeren bildirisini sundu.(25.10.2003)
Bildirilerin sunulmasından sonra Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Dr. Kerim Aydın Erdem, Dr. İsa Kayacan, Osman Baymak ve Egay-Der Başkanı Şükrü Tekin Kaptan tarafından değerlendirme yapıldı. Genellikle tüm bildirilerin açık ve sade bir dille sunulduğu, bilhassa bildirilerin zamanlamasının başarılı olduğu belirtilerek bildiri sunan arkadaşlara teşekkür edildi.
ÖDÜL TÖRENİ (25.10.2003) Öğleden sonraki ikinci oturumda EGAY-DER’in 2002 yılı için vermeyi kararlaştırdığı “Türk Kültürüne Hizmet”ÖDÜLLERİ Töreni yapıldı. Bu ödülleri alanlara plaketleri, şeref belgesi, çiçek ve içinde Denizli ve Çevresi ile ilgili çeşitli eserlerin bulunduğu birer çanta armağan edildi. Ödül alanlar:
I-Abdülkadir Güler/ Söke-Aydın
2-Ali Vehbi Aykota(Merhum-Denizli)
3-Fahri Akçakoca (Merhum-Denizli)
4-Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu(Afyon)
5-Dr. İsa Kayacan (Ankara)
6-Dr. Kerim Aydın Erdem(Eski TRT Genel Md. -Denizli)
7-Şair Meral Gökkaya-(Denizli)
8- Ünal Şöhret Dirlik-(Fethiye-Muğla)
ŞİİR ŞÖLENİ (25.10.2003) 25.10.2003 Cumartesi gecesi; Sadık Dağdeviren yönetiminde 2. Uluslararası Türk medeniyetlerinde Sözlü Kültür Geleneği Şiirlerle İllerimiz Sempozyumundan sonra şiir şöleni yapıldı.Bu şölende şiir okuyan şairlerimizin isimleri alfabetik sıraya göre şöyle:Abdullah Satoğlu, Abdülkadir Güler, Birdal Can Tüfekçi, Erdoğan Ünver, Fatma Uçarlar, Hüsamettin Tat, İlknur Mersin, Dr. İsa Kayacan, Dr. Kerim Aydın Erdem,Memiş Acar,Meral Gökkaya, Mithat Makal, Muharrem Bayar, Musa Elitaş, Mustafa Demirci, Mustafa Karapınar, Nurullah Tuksal, Osman Baymak, Sadık Dağdeviren, Şemsettin Kubat, Şevket Uysal,Ünal Şöhret Dirlik, Yusuf Çıldır ve Süleyman Kara.
PAMUKKALE GEZİSİ 26.10.2003
Pazar günü EGAY-DER sempozyumuna katılanlar, belediyenin tahsis ettiği otobüsle Pamukkale’ye gittik.Bizi orada bir sürpriz bekliyordu. Günlerden beri sıcak giden hava birden bozdu ve Pamukkale’ye ayak bastığımızda yağmur başladı.Epey süren yağmurdan sonra Pamukkale Müzesini gezmek, şifalı sıcak suları görmek nasip oldu.Kırk yıl önce Denizli’de askerliğimi yaparken o havuzda yüzmüştüm; ama şimdi daha bakımlı.
Egay-Der otobüsü bizi Denizli garajına kadar kadar getirdi. Dostum Mithat Makal ve değerli eşi ise bizi otobüs kalkıncaya kadar beklemek nezaketini gösterdiler.
Sağ ol Egay-Der, sağ ol Denizli Belediyesi, bizi ağırlayan oteller, lokantalar, misafirhanelerini bize tahsis eden kuruluşlar. Bana sorarsanız Egay-Der’in 2003 yılı çalışmaları başarılı geçmiştir.Muğlalı Şairlerin Muğla Şiirlerini araştırmak benim daha sonraları yapacağım bir çalışma idi. Ama Egay-Der için bu çalışmayı yaptım. Okuduğumuz şiirlerin ve sunduğumuz bildirilerin bir kitapta toplanması da ilimiz ve bildirideki iller için kaynak oluşturacaktır.
Ayrıca Halk Kültürü araştırmalarımın Denizli’de değerlendirilerek ödüle layık görülmem de benim için sevinç kaynağı ve itici güç oldu.teşekkürler.
 EGAY-DER VE 2014 
*Daha sonraki yıl Denizli’de “Fıkralarımız” konulu sempozyum yapıldı. Yine çok sayıda katılımcı vardı. Yalnız geçen yıl ödül alan, eski TRT Genel Müdürü kerim Aydın Erdem’in koltuğunda bir çiçek demeti vardı..Sempozyumdan bir hafta önce Ankara’da vefat etmiş ve Denizli’de toprağa verilmişti. Şair Fatma Uçarlar, kerim Aydın Erdem için yazdığı mersiyeyi okudu.
*2005 yılında etkinlik bir şiir şöleni şeklinde HONAZ’da yapıldı. Honaz Belediye Başkanı gelen konukları ağırladı. Halk Kültürüne Hizmet Ödülleri de orada verildi. EGAY-Der’in onur konuğu Fethiye Belediye başkanı Behçet Saatcı idi. Fethiye Kültürüne Hizmet lerinden dolayı, Egay-Der’in Halk Kültürüne Hizmet Ödülleri'nden biri de Behçet Saatcı’ya verildi.
*2006 yılında Egay_Der’in Sempozyumu Fethiye’ye taşındı. Fethiye Kültür merkezi’nde üç gün süren Sempozyumda Manilerimiz konulu Bildiriler sunuldu. Bu sempozyum bildirileri de kitap haline getirilmiş ve katılımcılara gönderilmiştir. Sempozyumdan sonra Egay-Der Başkanı Şükrü Tekin Kaptan; Ramazan bayramında İran’a gitti. İlk bayram günü orada geçirdiği bir kalp krizinde hayatını kaybetti. İkinci bayram günü Denizli’ye getirilerek toprağa verildi.Onunla ilgili bir yazımı Milliyet Blogda yayınladım.
Başkanın ölümü derneğin çöküşü oldu. Hiçbir yönetim kurulu üyesi derneğin çalışmalarıyla ilgilenmedi.2006 yılı EGAYDER’İN, değişen adıyla YAZAR BİR’in kara yılı oldu. O zamandan beri de hiçbir etkinlikte ası sanı duyulmaz oldu. Bu dernek Egeli Yazarları bir çatı altında toplamıştı.
Şimdi Mithat Makal ve arkadaşlarında bir kıpırdanma var.İnşallah bu değerli arkadaşlarla derneği canlandırırlar.dERKEN mİTHAT MAKAL DA HAKKA YÜRÜDÜ. Şimdi eski genel sekreterimiz Abdülkadir Uslu'nun derneğin başına geçmesi bekleniyor. saygılarımla.
Sevgili Hocam, bir zamanlar ben de Denizli'deki Egay- Der'in üyesi olmuştum,Allah rahmet eylesin merhum Mithat Makalın yardımı olmuştu, nur içinde yatsın. İzmir'deyim sanırım bu sene buradayız bazı nedenlerden dolayı.Selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ
nahide çelebi  01.11.2014 18:32
Cevap: İZMİR DE KIŞ İÇİN ELVERİŞLİDİR.EGAY-DEWR YENİDEN YAPILANIYOR. MİTHAT DEĞERLİ BİR ARKADAŞIMIZDI. ALLAH RAHMET EYLESİN. sAYGILAR CÜMLENİZE SELAMLAR. üşd  02.11.2014 13:37
***
Diline sağlık sevgili Ünal Bey, evet bir zamanlar Denizli'de bir EGAY-DER vardı. Kurucusu ve Genel Başkanı Dr. Şükrü Tekin Kaptan Bey'di. Bizi 12 yıl önceki yıllara götürdünüz. Ne yazık ki şimdi Şükrü Tekin Kaptan, Kerim Aydın Erdem, Mithat Makal ve yakında aramızdan ayrılan Prof. Dr. İsa Kayacan'da yok aramızda.Bunların hepsi anılarda kaldı... Mekanları cennet olsun... EGAY-DER kayda değer hizmetler yapmıştı. Sonradan YAZAR-BİR oldu...Bir daha canlanmasını diliyorum...Tüm Denizlilerden ilgi bekliyorum.. Hatırlatmanıza sevindim. Teşekkürler ve selamlar...
Abdülkadir Güler   01.11.2014 16:07

Hiç yorum yok: